Magazin

Restorani u Dubaiju nude popuste vakcinisanim gostima

Tri restorana u Dubaiju nude popuste gostima vakcinisanim protiv korona virusa, objavljeno je na društvenim mrežama u trenutku kada taj emirat usporava vakcinaciju zbog kašnjenja u isporukama vakcine Pfizer/BioNTech.

Restorani, hoteli i prodavnice su otvoreni u Dubaiju, koji je ponovo otvorio granice za turiste kako bi oživio ovaj važan sektor za ekonomiju.

“Prva doza: 10 posto popusta. Druga doza: 20 posto popusta”, objavila su ta tri restorana na Facebooku i Instagramu, precizirajući da će za to biti potreban “dokaz” poput ljekarske potvrde.

Dubai, jedan od sedam emirata koji čine Ujedinjeni Arapski Emirati, sredinom decembra pokrenuo je kampanju vakcinacije nakon što su odobrene kineska vakcina Sinopharm i američko-njemačka Pfizer/BioNTech.

Zdravstvene vlasti su, međutim, za vikend najavile usporavanje vakcinacije Pfizerovom vakcinom zbog kašnjenja u isporuci.

U tom kontekstu, vlada je odlučila da ograniči određene aktivnosti i da pojača mjere fizičkog distanciranja. Vlasti su pozvale stanovnike da putem mobilne aplikacije prijave kršenja tih mjera.

Prema zvaničnim podacima, više od dva miliona ljudi je primilo vakcinu od ukupno 10 miliona stanovnika. U Emiratima je registrovano više od 280.000 zaraženih korona virusom, a gotovo 800 osoba je umrlo.