Super MAMAUncategorized

Pronađeni otrovi u puderu i maskarama!

U 36 proizvoda pronađene su nedopuštene količine olova

Višemjesečno istraživanje na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ pokazalo je da se u olovkama i sjenilima za oči, puderima, maskarama i ruževima nalazi nedopuštena količina olova te se ti proizvodi moraju odmah povući s tržišta

Zastrašujuće posljedice

Od 114 testiranih uzoraka u 26 su pronašli nedopuštenu količinu olova. Zakon im brani da kažu o kojim je proizvodima riječ, a posljedice su zastrašujuće. Naime, olovo uništava jetra, može uzrokovati neplodnost i disbalans hormona, a u slučaju velikih trovanja može doći i do smrti.

Saznaj kojih sedam sastojaka trebaš izbjegavati u gelu za tuširanje.

Ne dopuštaju objavu proizvođača

Na zahtjev zagrebačkog Gradskog ureda, proteklih se šest mjeseci analiziralo 114 uzoraka proizvoda koje svakodnevno koristimo. U 36 proizvoda pronađene su nedopuštene količine olova. No svi nadležni pozivaju se na Zakon o zaštiti tajnosti podataka, službene i poslovne tajne te ne dopuštaju objavu proizvođača u čijoj je kozmetici olovo pronađeno.

Treba vidjeti o kolikoj se koncentraciji olova radi, ali olovo izaziva svakojake posljedice na krvotvorne organe, plodnost i plod te na ispadanje zubiju. Olovo se taloži u kostima i u organizmu ostaje jako dugo. Olovo je zaista neugodan i težak metal, a tijekom svoje dugogodišnje prakse svjedočio sam nekoliko teških otrovanja olovom“, komentirao je toksikolog Franjo Plavšić rezultate istraživanja.