Ljepota

Prehranom i kretanjem protiv celulita

Poremećaje metabolizma, otežanu i usporenu cirkulaciju, izmjenu tvari, izlučivanje vode te razgradnju masnih stanica, što neminovno pogoduje pojavi celulita, uvelike uzrokuje nezdrava, neuravnotežena i neredovita prehrana, koja se temelji na namirnicama s previše kalorija, masnoća, šećera i soli.

Stoga svaka žena koja se želi riješiti celulita, bez obzira na tjelesnu težinu, mora promijeniti svoje prehrambene navike.
Neke su namirnice po svojem sastavu kao stvorene za uklanjanje ili ublažavanje i uzroka i simptoma celulita, koji nas posebno smetaju ljeti.

Izglađivanje i dijete pri tome uopće ne dolaze u obzir čak ni kod osoba s viškom kilograma, jer je dokazano da suviše niskokalorična prehrana otežava prirodni proces razgradnje masnih stanica, dapače još mu i pogoduje. Jedino je rješenje prijelaz na zdravu prehranu, koja mora objedinjavati žitarice i proizvode od žitarica koji sadrže ugljikohidrate,voće i povrće koji su bogati vitaminima i mineralima, bijelo meso, ribu, jaja i nemasne mliječne prerađevine zbog obilja bjelančevina te u razumnim količinama korisne masnoće primarno biljnoga podrijetla.

Strogo izbjegavajte masnu hranu, slatkiše koji zbog jednostavnih šećera samo debljaju te slanu, prženu i konzerviranu hranu koja utječe na zaostajanje tekućine u tijelu i tako pridonosi gomilanju celulita. Primjerice, umjesto pretjerane upotrebe soli, otkrijte svijet začina te počnite rabiti majčinu dušicu, mažuran, origano, bosiljak i ružmarin. Jedite što više kuhane ili na pari pripremljene hrane začinjene hladno prešanim maslinovim uljem, na kojem ne trebate štedjeti, i limunom.

Spomenuta prehrana podrazumijeva i redovite obroke (preskakanje obroka pogoduje celulitu!), najbolje pet puta na dan, svakako što laganiju večeru te ako je to ikako moguće pokušajte ne jesti nakon 18, 00 sati, kada organizam slabije troši kalorije i sprema zalihe masnoća. Kako je neuredna probava, posebno opstipacija, u velikoj mjeri “odgovorna” za pojavu i razvoj celulita, regulirajte je namirnicama bogatim vlaknima, posebno proizvodima od cjelovitih žitarica, izbjegavajte teško probavljive namirnice, jedite polako i svu hranu dobro žvačite. U brojenje kalorija upustite se samo ako ste nakupili ozbiljniji višak kilograma i u dogovoru s liječnikom.

Namirnice koje se preporučaju

Iako je općenito zdrava prehrana temelj za zdravu kožu i potkožno tkivo na osjetljivim mjestima, neke su namirnice po svojem sastavu kao stvorene za uklanjanje ili ublažavanje i uzroka i simptoma celulita, koji nas posebno smetaju ljeti. Tako su egzotične voćne sorte, ananas, papaja, kivi, mango i grejp prave male riznice enzima koji potiču stvaranje kolagena, jačajući tako vezivna tkiva. Papaja uz to djeluje na razgrađivanje masnoća, podjednako kao i artičoke, dok se od jabuka i kiseloga zelja “mršavi” na osjetljivim mjestima. Kako američke studije dokazuju da veće količine vitamina C (250 mg dnevno) također djeluju na produkciju kolagena i jačanje vezivnoga tkiva, u istu se svrhu može posegnuti i za jagodama, crnim ribizom, trešnjama, narančama, limunom i sl. Za jačanje vezivnoga tkiva preporučuju se i namirnice bogate silicijem, soja, ječam, integralno brašno, riža i smokve. Šparoge, banane, rajčice i krumpir, koji su bogati kalijem, pospješuju pak izlučivanje tekućine koja se u celulitičnim područjima zadržava među stanicama i, uz ostalo, uzrokuje otekline. Mrkva, salata, špinat, brokula, marelice, dinje, tunjevina, jetra namirnice su koje obiluju vitaminom A, a šampinjoni, cvjetača, cjelovite žitarice, sardine, žumanjci, soja i leća bogati su biotinom potiču obnavljanje stanica na površini kože, poboljšavajući joj tonus, čineći je ponovo glatkom, čvrstom i elastičnom. Poboljšanju prokrvljenosti celulitom zahvaćenih područja pomoći će namirnice bogate vitaminom E: paprika, celer, avokado, mlijeko, jaja, puretina i piletina.

Osigurajte organizmu dovoljno tekućine

U borbi s celulitom voda zauzima važno mjesto. Vodom se iz tijela izlučuju štetne tvari, stoga treba popiti najmanje dvije, pa čak i tri, litre negazirane, prirodne mineralne vode, koju u manjim količinama konzumirajte tijekom cijeloga dana. Dio potrebe za tekućinom preporučljivo je nadoknaditi svježe istisnutim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama od povrća te biljnim čajevima, posebno od komorača i borovnice.
Strogo pak izbjegavajte kavu i alkohol, koji nevjerojatno pogoduju pojavi i razvoju celulita.

Jednostavni, ali učinkoviti, recepti protiv celulita

  • Svaku večer pojedite 30 g bijeloga pilećeg mesa ili “tofua”, sira od soje, te popijte sok od jednoga limuna (kombinacija čistih bjelančevina i vitamina C potiče produkciju kolagena i jača vezivno tkivo).
  • Jednom u tjednu pripremite voćni napitak od svježe istisnutog soka 4 velika grejpa, 3 limuna i 1 naranče razrijeđen sa 2 litre negazirane mineralne vode. Napitak jednakomjerno ispijte u toku dana (agrumi pomažu u razgrađivanju masnoća i potiču mršavljenje).
  • Jednom u tjednu posegnite za kurom tople vode te u tu svrhu svakih pola sata popijte dva do tri gutljaja tople vode, koju ste prethodno obavezno kuhali 15 minuta (topla vodi čisti probavni sustav i potpomaže mršavljenje).
  • Za jutarnje razbuđivanje, posebno ako imate nizak tlak, umjesto šalice kave (koja je jedan od krivaca za pojavu celulita) popijte natašte čašu tople vode u koju ste iscijedili sok od jednoga limuna.
  • Svaki dan između dva obroka popijte čašu vode u koju ste umiješali 1 veliku žlicu silicijeva balzma (silicij vrlo brzo i snažno djeluje na jačanje celulitom oslabljenoga vezivnoga tkiva, pa koža ponovo postaje glatka, čvrsta i elastična).
  • Prije svakog jela popijte čašu tople vode sa 1 čajnom žličicom hladno prešanoga jabučnog octa (jabučni ocat potiče izmjenu tvari u organizmu, pomaže u razgrađivanju masnoća i pospješuje probavu).
  • Jednom u tjednu tijekom dana ispijte 2 do 3 litre sirutke (osvježavajuća kiselkasta sirutka bogata je vitaminima, mineralima i bjelančevinama koji “izglađuju” kožu).
  • U jedan od biljnih čajeva dodajte pola čajne žličice svježe ribanoga korijena đumbira (đumbir potiče izlučivanje štetnih tvari).
  • Svaki dan popijte natašte čašu mlake vode u koju ste umiješali dvije čajne žličice octa i meda (potiče cirkulaciju krvi, razgrađivanje masnoća i izlučivanje štetnih tvari).

Kretanje i sportska rekreacija

Uz već spomenute uzroke, nedovoljno kretanje, dugotrajno sjedenje i izostanak bilo kakvih fizičkih aktivnosti među glavnim su razlozima pojave neestetskih jastučića i čvorića na kritičnim područjima. Izostane li tjelesna aktivnost u borbi protiv celulita, unatoč svim ostalim nastojanjima željeni će rezultati jamačno izostati. Kretanjem, vježbanjem, sportskim ili rekreacijskim aktivnostima te problemu prilagođenim ciljanim vježbanjem jača se mišićno tkivo, tope masne naslage, popravlja cirkulacija, prokrvljenost i opskrba stanica kisikom, dakle općenito metabolizam.
Aquajogging, tj. trčanje kroz vodu, koja mora dopirati do ramena, topi masnoće, potiče cirkulaciju, učvršćuje mišićno i vezivno tkivo te izglađuje kožu.

Iako su specifične vježbe usmjerene na celulitom zahvaćena područja – bedra, bokove, noge, nadlaktice i stražnjicu – po preporuci i uz vodstvo stručnjaka ili vođeni trening aerobike vrlo korisne, izvanredni se rezultati postižu i vožnjom biciklom, bilo sobnim ili u prirodi, laganim trčanjem, plivanjem, brzim hodanjem, ali i “konkretnijim” penjanjem uza stube i plesom.

Učinite aktivnosti učinkovitijima

Da bi spomenute aktivnosti bile učinkovite, treba ih provoditi redovito, najbolje svakodnevno i u određenom trajanju.

Odlučite li se za brzo hodanje, hodajte oko 40 minuta na dan, tempom od 140 koraka uz ravnomjerno disanje. Nakon određenog vremena vidno ćete ojačati mišiće stražnjice i nogu. Za borbu protiv celulita posebno se preporučuje vožnja biciklom. Djelovat će poticajno na izmjenu tvari u vašem organizmu, otopiti suvišne masne naslage i “istesati” vaše noge. U tu svrhu pedale treba svakodnevno okretati barem 30 minuta, tempom od najmanje 25 km na sat. Važno je da svladate ispravnu tehniku, tj. da ne “rade” samo vaše noge nego i stopala, čime ćete postići važan dodatni učinak: cirkulaciju u nogama. Redovitim “joggingom” pak razgrađujete masnoće, formirate mišićno tkivo i činite mnogo za imunološki sustav. Kako početnicima treba vremena da bi postigli kondiciju te dnevno u komadu istrčali optimalnih 30 minuta, dobro je trening započeti tako da se na početku slijedi ritam “1 minuta trčanja, 1 minuta brzoga hodanja, potom 2-1-2 te 3-1-3”. Postupnim povećanjem ritma svatko će, uz trčanje najmanje triput na tjedan, već nakon mjesec dana moći odjednom istrčati u borbi protiv celulita potrebnih 30 minuta. Iako je plivanje od najmanje 45 minuta najbolje 5 puta na dan vrlo učinkovito, “aquajogging” ,tj. trčanje kroz vodu, jednostavno čini čuda. Trčanje u vodi koja mora dopirati do ramena, dva do tri puta u tjednu u trajanju od trideset minuta, topi masnoće, potiče cirkulaciju, učvršćuje mišićno i vezivno tkivo te izglađuje kožu. Za ilustraciju, ta je vrsta jogginga čak 50 puta učinkovitija od običnoga, a – što je još važnije – ne rezultira opterećenjem zglobova i bolovima u mišićima. Plesanje pak, najbolje u disko ritmu, daje rezultate, posebno tako da potiče celulitom usporenu cirkulaciju, ako se to radi zdušno i svakodnevno oko 45 minuta.

No bez obzira koji način rekreacije izabrali kao jedan od načina da se riješite ili preduhitrite pojavu celulita, najvažnije je da se aktivnošću bavite ozbiljno i redovito.
Usput, da biste pojačali učinke koje ćete postići bavljenjem sportskim aktivnostima, vježbajte u sportskim biciklističkim hlačicama od posebnog materijala, tzv. “neoprena”, koji će se pobrinuti za dodatni učinak “saune”.

Dobro je znati da se u pravilu za uklanjanje i prevenciju celulita preporučuju aktivnosti koje zahtijevaju umjereni fizički napor, dakle već spomenuto plivanje, lagano trčanje, aerobiku, dok one koje zahtijevaju velika fizička naprezanja, primjerice borilački sportovi te bodybuilding, treba izbjegavati jer mogu dovesti do suprotnih učinaka.

Dakle, celulit se može znatno ublažiti ili čak i ukloniti samo uz ustrajnu kozmetičku njegu, pravilnu prehranu i unos tekućine u organizam te adekvatnu tjelesnu aktivnost i vježbanje. Naravno, želimo li se zauvijek riješiti simptoma, viška masnoće i oslabljenoga vezivnoga tkiva, njega kože i zdrave navike vezane uz prehranu i tjelesnu aktivnost moraju prerasti u stil života.

Kako se riješiti celulita?

Kratko i jasno, svatko tko se namjerava riješiti ili vidno ublažiti naslage koje se tako lako lijepe na nadlaktice, bokove, stražnjicu i noge, najprije mora prihvatiti bolnu činjenicu da čudesnoga lijeka koji bi dao rezultate preko noći još uvijek nema. Potom se treba naoružati strpljenjem, jer se primjereni rezultati mogu postići isključivo ciljanim višestrukim programom, koji – ovisno o stadiju celulita – treba primjenjivati dosljedno i permanentno u određenom (kraćem ili duljem) vremenu. Tako u program borbe protiv narančine kore, uz upotrebu kvalitetnih kozmetičkih preparata i postupaka, a po potrebi i medicinskih tretmana, valja uključiti i korjenite promjene u načinu življenja, koje se tiču u prvom redu prehrane i kretanja.