Super MAMA

Ovo su simptomi bolesti od koje je umrla Mira Furlan: U očima se mogu vidjeti njeni 1. znakovi!

Glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila. Riječ je o vrlo opasnoj bolesti.

Kod zaraženih osoba, simptomi podsjećaju na gripu: tjelesna temperatura se naglo povećava, prisutna su glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima. Također i bol u očima. Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a poslije ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.

Međutim, kod nekih pojedinaca, naročito starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja djeluje na moždano tkivo.

Kada dovede do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa – upale mozga, riječ je o njenom neuroinvazivnom obliku, koji zahtjeva hospitalizaciju.

Lezije u oku su jedna od simptomatskih manifestacija bolesti

Lezije u oku su jedna od simptomatskih manifestacija bolesti – Dozazdravlja.com

Ukoliko se kod vas jave prvi znaci encefalitisa kao što su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, potrebno je da odmah zatražite ljekarsku pomoć. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, treme, konvulzije (naizmjenično grčenje i opuštanje tjelesnih mišića, usljed kog se tijelo pacijenta trese), slabost mišića i paraliza.

Kako u vrlo ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove stalno oštećenje živaca, pa i da bude smrtonosna, ponekad nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije, piše “Doza zdravlja“.

Izvor:haber.ba