Super MAMAUncategorized

Otjeraj bol u sinusima pomoću ulja

Ravensara i čajevac su eterična ulja s antivirusnim i antibakterijskim učinkom

Sinusitis je češći tijekom hladnih mjeseci, iako može biti prisutan i tijekom cijele godine. Aromaterapija nudi dobre rješenja kod svih dišnih tegoba i poteškoća sa sinusima. Kod sinusitisa Radulović preporučuje uljnu mješavinu koja se nanosi na kožu, a sastoji se od biljnih ulja (primjerice sezamovo) te eteričnih ulja ravensare i čajevca

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, upale ždrijela ili alergije. Stručnjaci obično dijele sinusitis na: akutni koji traje kraće od 3 tjedna, kronični traje najmanje 3 do 8 tjedana, a može se nastaviti tijekom više mjeseci ili čak godina i recidivirajući, nekoliko akutnih napadaja tijekom godine. Akutni sinusitis vrlo je čest i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova koje stvaraju preduvjete za razvoj ove bolesti. Tipični simptomi akutnog sinusitisa su začepljen nos, pojačana sekrecija, osjećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa te može biti prisutna glavobolja, najčešće jutarnja, kao i povišena temperatura.

Aromalampa ili difuzer?

Aromalampe nisu najbolji odabir jer vruća voda izaziva procese razgradnje eteričnog ulja, a time se smanjuje njihova ljekovitost. Bolja je opcija difuzer koji raspršuje eterično ulje u sitne kapljice pa ne dolazi do odvajanja spojeva. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i pospješuje se ljekovito djelovanje eteričnog ulja“, govori aromaterapeut Saša Radulović koji održava tjedne edukacije i seminare u Udruzi za aromaterapiju Anias de Moras. Inhalacije pomoću difuzera treba provoditi 2-3 puta dnevno tijekom akutnog stanja, a jednom dnevno je dovoljno dok upala miruje.

U difuzer ukapaj oko 2 do 3 mL eteričnog ulja. Uključi difuzer. Otvor difuzera prinesi nosu na udaljenosti ne bližoj od 15 centimetara. Lagano udiši oblak eteričnog ulja oko 3 minute, do tri puta na dan. Difuzer možeš uključiti u sobi prije spavanja (oko 20 minuta na najjačoj snazi) kako bi se soba ispunila ljekovitom koncentracijom ulja. Ako imaš inhalator s fiziološkom otopinom, u rezervoar stavi 5-10 mL fiziološkeotopine i jednu kap eteričnog ulja. Inhaliraj ovisno o mjestu infekcije (na nos ili na usta). Inhalator nakon upotrebe dobro obriši. Koristite dva do tri puta dnevno do poboljšanja stanja.

Inhalacija kap po kap

Najlakše je sinuse inhalirati eteričnim uljima, a aromaterapeut Radulović objašnjava i kako: “Najbolje je upotrijebiti eterična ulja eukaliptusa globulusa, ravensare, paprene metvice, kajeputa i/ili čajevca. Zagrij pola litre vode do vrenja i maknite s vatre. Dodaj jednu kap odabranog eteričnog ulja i udiši oko jedne minute. Potom svaku sljedeću minutu dodaji po kap ulja, tako ćeš ukupno dodati 5 ili 7 kapi i isto se toliko minuta i inhalirati. Postupak ponavljaj 5 do 7 puna na dan. Asmatičari trebaju paziti, zbog pare.”

Najdjelotvornija eterična ulja

Najdjelotvornija eterična ulja su ona koja su dobri ekspektoransi (potiču i olakšavaju iskašljavanje), a istovremeno djeluju protiv patogenih bakterija i virusa. Takvo djelovanje imaju sljedeća eterična ulja:

  • niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia)
  • kajeput (Melaleuca cajuputi)

Eterična ulja koja se koriste kod dišnih infekcija su također:

  • eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)
  • eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)
  • ravensara (Cinnamomum camphora)
  • čajevac (Melaleuca alternifolia)

Eukaliptus globulus češće se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva. Eterično ulje eukaliptusa radiate češće se koristi kod infekcija gornjih dišnih puteva, a zbog drugačijeg kemijskog sastava od eukaliptusa globulusa, blažeg je djelovanja pa je primjerenije za uporabu kod djece. Ravensara i čajevac su eterična ulja koja pokazuju jak antivirusni i antibakterijski učinak, pa se za tretman dišnih puteva često miješaju sekspektorirajućim eteričnim uljima niaulijem kemotipom cineolom ili eukaliptusom globulusom.

Uljna mješavina za kožu

Kod sinusitisa Radulović preporučuje uljnu mješavinu koja se nanosi na kožu, a sastoji se od biljnih ulja (primjerice sezamovo) te eteričnih ulja ravensare i čajevca. Mješavina se nanosi na područje čela (frontalni sinusi). Za intenzivniji osjećaj hlađenja, otvaranja “mogu prodisati” osjećaja, odlično je eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita).

Izrada masti na bazi shea maslaca i eteričnih ulja Saše Radulovića

U posudicu za miješanje stavi oko 50 grama shea maslaca. Prema potrebi prvo otopi i razmuti maslacžličicom, kako bi dobila lijepu kremastu konzistenciju. Nakapaj ukupno do 50 kapi mješavine eteričnih ulja, dobro izmiješaj žličicom i gotovu mast (smjesu) stavi u lončić i zatvori. Nježno umasiraj, u tankom sloju, na područje čela te prema potrebi i na područje frontalnih sinusa i nosa, nekoliko puta dnevno.

“Uz sve navedeno, mogu se koristiti i još dva pripravka oralno. Prvi je ekstrakt ananasa, pod trgovačkim nazivom Bromelain. Iako je njegova primarna namjena pomoć kod slabe probave, ananas se također koristi kod sinusitisa jer smanjuje gustoću sluzi, te djeluje protuupalno. Bromelain se može nabaviti u ljekarnama, a uzima se mjesec dana, prema uputama na pakiranju. Kod akutnih stanja sinusitisa možete uzimatioleokapsule (kapsule na bazi eteričnih ulja) koje djeluju protubakterijski, a mogu se nabaviti u specijaliziranih trgovinama”, savjetuje Radulović.