Super MAMAUncategorized

Ojačaj imunitet i zaštiti se od prehlade

Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu

Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu, zato ojačajte obrambeni mehanizam tijela. Tijekom zimske sezone prehlada i gripe imunitet pojačano radi, a kako ne bi zakazao, pomoći će ljekovite biljke koje pospješuju rad imunološkog sustava, otklanjaju brojne tegobe te blagotvorno utječu na cjelokupno zdravlje

Imunitet je složeni obrambeni sustav tijela koji štiti od napada mikroorganizama i toksina, a raspoređen je i povezan sa svim sustavima u tijelu. Samu cirkulaciju obrambenih stanica kroz tijelo omogućuje tjelesna tekućina koju zovemo – limfa.

Kako održati imunosni sustav zdravim?

Zdravi imunosni sustav preduvjet je zdravog organizma. Kako bi osigurali neometano djelovanje svih njegovih dijelova, potrebno je unositi dovoljne količine nutrijenata. S obzirom na to da se imuniteta najčešće sjetimo u jesen i zimu, teško je sve njegove potrebe zadovoljiti prehranom jer nema dovoljno dostupnog svježeg voća i povrća. Također, moderan i užurbani način života često uključuje brze i nezdrave obroke s visokom kalorijskom, ali malom nutritivnom vrijednošću.

Beta-glukan

Najpopularniji sastojak za imunitet zasigurno je beta -(1,3/1,6)-D-glukan izoliran iz stanica kvasca. Zahvaljujući tomu što se pokazao vrlo učinkovitim i to bez nuspojava, vrlo brzo je postao jedan od najtraženijih dodataka prehrani. Beta-glukan se u crijevima apsorbira u limfatičko tkivo te aktivira stanice zaslužne za obranu organizma. Beta-glukan ima višestruko djelovanje te jača imunitet i štiti od potencijalnih upala, ali isto tako ubrzava oporavak i smanjuje simptome postojećih.

Vitamini, minerali i koenzim Q10

Ne smijemo zaboraviti na dovoljan unos vitamina i minerala. Vitamin C je već dugo poznat po svom pozitivnom djelovanju na imunitet, ali i vitamini B skupine su nužni za normalan rad imunosnog sustava. I minerali cink i željezo imaju vrlo važnu ulogu jer njihov nedostatak između ostalog može dovesti do pada imuniteta, nedostatka energije i općenito umora. Koenzim Q10 je posebno važan za energiju, ima snažno antioksidativno djelovanje, a njegova razina u organizmu opada s godinama te ga je potrebno dodatno unositi.