Super MAMAUncategorized

Možeš li izgubiti kosu zbog punđe?

Često nošenje jako stegnutih frizura može dovesti do ćelavosti odnosno alopecije

U posljednjih nekoliko mjeseci ženske, ali i muške punđe veliki su trend. Jesi li se ikada zapitala može li ti često nošenje takvih čvrsto stegnutih frizura naštetiti? Kada kosu stegnemo u čvrstu punđu na folikulu kose dolazi do velikog pritiska koji on ne može podnijeti te se ošteti, a kada se jednom ošteti ne može se obnoviti pa na tom mjestu kosa ne raste ponovno

Opasnost od alopecije

Muške punđe ili ‘man bun‘ postale su jako popularne čak i među poznatima, a nose ih i Jared Leto iLeonardo DiCaprio. Stručnjaci su počeli upozoravati na opasnost ovog trenda. Često nošenje jako stegnutih frizura može dovesti do ćelavosti odnosno alopecije na pojedinim dijelovima tjemena. Ako se korijeni kose konstantno povlače u istom smjeru to ih može oštetiti te će korijeni početi odumirati, a kosa će početi ispadati i na tom mjestu više neće rasti.

Kada kosu stegnemo u čvrstu punđu na folikulu kose dolazi do velikog pritiska koji on ne može podnijeti te se ošteti, a kada se jednom ošteti ne može se obnoviti pa na tom mjestu kosa ne raste ponovno. To je poput čupanja obrva, kada uhvatiš dlaku u pincetu i povučeš, korijen će popustiti i dlaka će se iščupati. Isto je s kosom, kada je često i jako vučemo, ona će opadati, a na nekim mjestima će od konstantnog čupanja jednostavno prestati rasti. Kosa će najprije početi padati uz rub kose kod lica, a za muškarce punđe mogu biti zaista opasne jer im mogu ubrzati prirodni proces opadanja kose.

Koristi mekane gumice

Ovakva vrsta ćelavosti i gubitka kose često se događa kod crnaca koji često kosu nose u pletenicama te kod balerina i gimnastičarka koje svoju kosu stežu u čvrste punđe. Najbolji savjet je da ne nosiš čvrstostisnute punđe i repove, a noću kosu ostavi raspuštenu. Gumice neka budu mekane i obložene tekstilom, a ako te zaboli glava od repa ili punđe, onda je to pravi znak da ti je kosa prezategnuta te je trebaš malo opustiti.