Zdravlje

Ljekovita moć jabuke: “Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van”

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.

Kelti su jabuku smatrali posebnim voćem. Prema predaji, onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star. Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće. U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30-ak različitih vrsta jabuke. U 16.stoljeću taj se broj povećao na 200 vrsta, dok je danas poznato oko 8000 uzgojenih vrsta jabuke.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

Ljekovita svojstva jabuke

Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost. Za liječenje su se osim plodova također koristili cvjetovi i listovi. Mladi izdanci jabuke rabili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana. Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.
Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta. Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Mršavite pomoću jabuke

U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje. To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, uz bogatstvo hranjivih sastojaka – vitamina, minerala i vlakana!

Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Jedna jabuka sadrži do 90% vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.

Sok od jabuke protiv umora i loše probave

Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti. Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem.

Pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca. Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti. Ako imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.

Sok od jabuke s dodatkom đumbira uklanja umor i bezvoljnost, a posebno je pogodan za zimske dane jer zagrijava organizam. Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka.

Jabučni ocat za PH balans organizma

Acidoza (kiselost krvi) jedan je od velikih uzročnika brojnih bolesti. Zbog loših prehrambenih navika (konzumacije bijelog šećera, rafinirane i brze hrane), povećava se kiselost organizma. Stoga je bitno unositi namirnice koje će povećati lužnatost, kako biste tijelo doveli u ravnotežu i time spriječili nastanak bolesti.

Jabučni ocat je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost. Od davnina je jabučni ocat poznat kao ljekovita namirnica. Slavni Hipokrat je još 400 godine prije Krista mnoge bolesti liječio pomoću jabučnog octa. Posca, mješavina vode i jabučnog octa, bilo je omiljeno osvježavajuće piće starih Rimljana.

Uz octenu kiselinu koja je prirodan antiseptik i konzervans, u jabučnom octu krije se više od 90 različitih sastojaka – vitamina, minerala i enzima. Znanstvenici su dokazali da jabučni ocat povoljno utječe na metabolizam, osnažuje imunitet, te je važna namirnica za održavanje vitalnosti.

Jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća i potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija. Svakodnevno, ujutro i navečer, natašte, popijte 2 čajne žlice jabučnog octa koji ste razrijedili u malo vode, i time održite vitalnost vašeg organizma.
Za dodatno pojačavanje ljekovitosti octa, dodajte malo meda.

Ostale dobrobiti jabuke

Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes.
Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca. U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao „hormon sreće“.

Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje! Jedite jabuku s korom jer ona ima 6 puta više vitamina nego plod. Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Ursolična kiselina u kori jabuke kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se u njoj nalazi najviše kemikalija.

alternativa-za-vas.com