Super MAMAUncategorized

Jedno od rijetkih povrća koje kuhanjem – dobiva na kvaliteti!

Dok se većinu povrća ne preporučuje termički obrađivati, to nije slučaj s mrkvom. U svježoj mrkvi nalazi se naime tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem otpušta i do 40 posto ovog spoja. Najzdraviji način pripremanja mrkve je kuhanje na pari pet minuta. Na taj način pripremljena mrkva ne samo da je najboljeg okusa već je i lakše probavljiva.

Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima, karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Karotenoidi pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta-karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.

Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost, posebno kod djece.

Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka, naročito raka pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice, jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.

Također, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.

Što reći na kraju nego da u vaše juhe stavljate što više mrkve.