Zdravlje

IZUZETNO LJEKOVITA: Ovu biljku uvrstite u svoj jelovnik što prije jer je prava imunitetska bomba!

Istraživanja su pokazala da smanjuje upale i pomaže u sprečavanju razvoja raka. Eksperimentima je utvrđeno je da njegovo eterično ulje ima sposobnost zaštite jetre od štetnog toksičnog delovanja.

Komorač je dobar izvor vitamina C, koji je takođe  snažan antioksidans i ima sposobnost neutralizacije štetnog delovanja slobodnih radikala u vodenim rastvorima u telu, koji mogu uzrokovati bol u zglobovima i da rezultira i osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Odličan je izvor dijetetskih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji creva, i na taj način učestvuje u sprečavanju razvoja raka debelog creva.

Vlaknaste materije vežu na sebe otrovne i masne materije u crevima, odstranjujući tako otrove iz tela, te smanjujući nivo nepotrebne masnoće u krvi. Dijetetska vlakna održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crevu i izlučuju ih iz tela. Vlakna povećavaju osetljivost organizma na insulin i tako sprečavaju razvoja dijabetesa tipa 2. Imaju visoki kapacitet vezanja vode, bubre i usporavaju probavu, što daje osećaj sitosti.

Komorač je izvrstan izvor kalijuma, koji pomaže kod snižavanja visokog krvnog pritiska, jednog od rizičnih faktora koji mogu uticati na srčani ili moždani udar. Semenke i koren komorača sastavni su delovi čajeva za čišćenje organizma.

Od semenki komorača dobija se eterično ulje, a iz plodova se pravi lekoviti čaj za želudac i creva, koji uz to deluje i lagano umirujuće, pa je idealan za decu. Osim toga, komorač odstranjuje “mokru mast” na stomaku  koju većina debelih pogrešno smatra naslagama masti, dok se u stvari radi o prilično velikim nakupinama vode i sala (celulit).

Čisto eterično ulje dobija se destilacijom iz semenki, a preporučuje  se uzimanje sa šećerom ili u vodi, za lečenje bolova u grlu i promuklosti. Takođe se preporučuje i za spoljnu  upotrebu kao sastavni deo antireumatskih sredstava za masažu. Komorač pojačava rad ćelija, jača imunitet, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, pospešuje izlučivanje mleka kod dojillja, utiče na nervni sistem i dobro raspoloženje, odstranjuje sluz kod kašlja, deluje lagano smirujuće i opuštajuće.

Zbog visokog sadržaja beta-karotena, može se preventivno koristiti kao delotvorno sredstvo protiv raka. Osobe koje su sklone prolivu ne bi trebalo da ga koriste više od dva puta nedeljno.