Zdravlje

Istraživanja su pokazala da OVA BILJKA može ubiti ćelije raka i pomaže pri liječenje dijabetesa!

Rak gušterače je jedan od najtežih oblika rakova za liječenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za liječenje.

Mnogi kancerogen tumori imaju receptore inzulina koje se pokreću glukoze u stanicama raka pomažući im da rastu i dijele se. Istraživanja su pokazala da je inzulin potiče rast stanice raka gušterače ovisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi se razinu inzulina mogla regulirati, a to bi moglo pomoći u sprječavanju raka gušterače.

Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala znanstvena istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima. Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti.

Istraživanja su pokazala kako sok gorke dinje ubija stanice raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Naime, u istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje. Korišten je na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca.

Rak gušterače je jedan od najtežih oblika rakova za liječenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za liječenje. Mnogi kancerogen tumori imaju receptore inzulina koje se pokreću glukoze u stanicama raka pomažući im da rastu i dijele se. Istraživanja su pokazala da je inzulin potiče rast stanice raka gušterače ovisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi mogla regulirati razinu inzulina što bi moglo pomoći u sprječavanju raka gušterače.

Istraživanje na Sveučilištu Colorado vodio je dr Rajesh Agarwal. Tamo su ispitivani učinci gorke dinja na četiri različite linije stanica karcinoma gušterače (in vitro) i na miševima. Za ispitivanje in vivo, miševi su injicirani s tumorskim stanicama pankreasa i nasumično su podijeljeni u dvije skupine. Jedna grupa miševa primila je vodu, a kontrolna grupa je dobila sok gorke dinje, sve kroz šest tjedana, piše collective-evolution.com

Na kraju su rezultati pokazali kako je sok gorke dinje ne samo inhibirao stanice raka već inducirao i apoptozu (programirana smrt stanica). Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka. Osim toga sok je aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez šećera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje…

– štiti od malarije
– djeluje antivirusno
– ublažava probavne tegobe
– pomaže kod dijabetesa
– pospješuje mršavljenje
– uništava crijevne parazite
– ubrzava zacjeljivanje opekotina
– Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem -mlijeka.

Ako želite kuhati čaj od gorke dinje to morate raditi u vrijeme dok je zelena, ili žute boje. Ujedno, osim ploda, za pripremu čaja koriste se i sušeni listovi gorke dinje.

Izvor: dnevno

Odgovori