Ljepota

Hrana za mršavljenje: 15 vrsta hrane koje pomažu u mršavljenju

Svako skidanje kilograma je uglavnom mukotrpno. Zbog toga mnogi zarađuju na naivnima koji vjeruju da će ih neka magična tableta ili čaj “osušiti” do manekenske figure ali na žalost to naprosto ne postoji. Samo manji unos kalorija od onih koje se troše jamac je za vitkiji struk. No, ipak ima hrane koja kad se uvrsti u smanjeni jelovnik ipak pomaže da se lakše mršavi. Znanstvenici su tako utvrdili da čak 15 vrsta hrane može ubrzati metabolizam a to znači da ćemo brže trošiti ono što pojedemo. Zašto? I na to stručnjaci imaju odgovor. Uglavno nas ta “obećana” hrana čini sitijima pa manje posižemo za nerijetkim, grickalicama ili su obroci ukupno manji.
1.Jaja
Kako su jaja bogata proteinima mnogi će tu namirnicu, namjeravaju li mršaviti, izbjegavati u širokom luku. No, istaživanja pokazuju da treba činiti upravo suprotno i preporuka je da se jedu za doručak jer će se tako duže zadržati sitost. Američki znastvenici naglašavaju da ne treba inzistirati na površnom i siromašnom doručku. Dokazali su da su žene s prekomjernom težinom koje su za doručak jele omlet od dva jaja s tostom iduće 36 sata jele manje od onih koje su se odlučile za doručak s manje kalorija. Druga istraživanja su pokazala da proteini moguće preveniraju velike oscilacije šećera u krvi što ujedno znači i manju želju za hranom.
2.Grah
Malo je onih, osim stručnjaka za prehranu, koji su čuli za kolecistokinin sadržan u grahu a radi se o jednom od najboljih čimbenika za gubljenje kilograma. Riječ je o hormonu probave i prirodnom prigušivaču apetita čiji je najbolji izvor upravo grah kažu stručnjaci sa California at Davis sveučilišta. Prema njihovoj studiji osobe koje su jele grah imale su dvostruko veću razinu spomenutog hormona (možda duže čuva hranu u želucu) od onih koji su jeli rižu. Osim toga postoje dokazi da grah može održavati ravnotežu šećera u krvi, a njegova vlaknasta struktura sniziti koelsterol.

3.Salata
Namjeravate li kontrolirati svoju težinu onda obrok treba početi sa salatom,dakako podrazumjeva se da to bude bez teških kremastih dressinga. Studija na 42 žene (koje inače puno jedu) koju je provelo Sveučilište Penn State, pokazala je da su one koje su prije konkretnog obroka pojele veliku porciju salate nakon toga pojele 12 posto manje tijesta premda im je bilo dozvoljeno da jedu koliko hoće. Tajna je u volumenu salate koja je omogućila ženama  da prije osjete sitost. Osim toga dodatno je dobro za zdravlje što se na taj način dnevno dobiva i velika količina viamina C i E te likopena kao antioksidansa što smanjuje opasnost od mnogih bolesti.
4.Zeleni čaj
Sadrži tvari protiv mršavljenja koje nisu kofein. Antioksidans katekin pomaže ubrzati metabolizam i izgaranje masti. U japanskoj studiji 35 muškaraca koji su pitil bocu zelenog čaja uspjeli su smršaviti zbog ubrzanog metabolizma, a dodatni zdravstveni boljitak je i smanjenje lošeg kolesterola.
5.Kruške
Pektin u kruški, kojeg u jednoj voćki srednje veličine ima oko šest grama, značajno će poboljšati  zdravlje, pa će tako smanjiti razinu šećera u krvi i pomoći da se izbjegnu međuobroci. U brazilskoj studiji koje je trajala 12 tjedana žene s prekomjernom težinom koje su jele tri kruške dnevno gubile su više težini od onih koje su jele tri zobena kolačića.

6.Juha
Šalica pileće juhe utažit će glad kao komad piletine. Studija Purdue Sveučilišta rađena je na 18 žena i 13 muškaraca. Zaključak je istraživača da juha zadovoljava glad jer je mozak tako registrira premda je kalorijski siromašnija od komada mesa.
7.Govedina
Na večernjem jelovniku trebalo bi biti oko 25 do 30 dekagrama govedine ako se želi izgubiti težina ali ne i mišićna masa. Pomoć stiže iz amninokiseline leucina koji će pomoći da se smanje kilogrami a da ostanu mišići. U studiji Sveučilišta Illinois u kojoj je sudjelovalo 24 debelih žena mršavljenje je bilo uspješnije uz 1700 kalorija dnevno kod kontrolne skupine koja je konzumirala više proteina
8.Maslinovo ulje
Namjerava li se brzo sagorjevati masnoća u tome će sigurno pomoći maslinovo ulje! Australska studija u kojoj je sudjelovalo 12 žena u menopauzi u dobi od 57 do 73 godine, pokazala je da su one žene koje su na svoje žitrice koje su jele za doručak uz obrano mlijeko kapnule malo maslinovog ulja umjesto vrhnja ubrzale svoj metablizam. Ne sviđa li vam se ta kombinacija maslinovo ulje dobro će pristajti u salatama ili uz pecivo. U svakom slučaju ne treba zaboraviti da je to ipak recept za manje kilograma.
9.Grejp
Grjep se vratio na velika vrata. Ozbiljna istraživanja su pokazala da pola grejpa prije svakog obroka ili čaša soka tri puta dnevno može u tri tjedna smanjiti tjelesanu težinu za više od četiri kilograma.
10.Cimet
Stavi li se cimet na zobenu kašu ili integralno pecivo smiriti će se inzulin nakon jela a to znači i smanjenje gladi. Osim toga pokazalo se da četvrtina čajne žličice cimeta dnevno snižava krvni tlak, kolesterol, trigliceride i razinu šećera kod osoba s dijabetesom tipa 2.
11.Ocat
Vjerovali ili ne ali Šveđani su dokazali da smo sitiji ako pojedemo krišku kruha umočenu u ocat nego li ako pojedemo krišku bez octa. Vjerojatno je razlog octena kiselina koja sporo prolazi iz hrane u tankog crijevo tako da je želudac pun duže vrijeme.
12.Tofu
Nepobitno je dokazano da se bitno smanjuje količin jela koje se jede ako se starta s tofuom. Stručnjaci smatraju da je tome razlog protein u tofuu koji smanjuje apetit.
13.Orašasto voće
Da, ono je masno jer šaka kikirikija ima oko 165 kalorija. No, znanstvenici su utvrdili da su osobe koje su sklone orašastom voću češće mršavije. Dapaće, osobe s normalnom težinom koje su dnevno uzimale oko 500 kalorija u kikirikiju, bademima ili orasima, jele su manje obroke i imali manje dodatnih obroka! Osim toga ubrzali su metabolizam za 7 posto  što znači da su brže sagorili kalorije. Dodatna dobrobit je i činjenica da orašasto voće sadrži i vrlo važne omega-3 kiseline, te da 20 lješnjaka, kikirikija ili oraha dnevno može smanjiti rizik od bolesti srca.
14.Žitarice punog zrna
Studije su pokazale žitarice punog zrna mogu smanjiti apetiti. Naime, samo 14 grama žitarica prije primjerice doručka sa švedskog stola može samnjiti količinu hrane koju ćemo konzumirati, a potvrdila je to i studija Sveučilišta u Minnesotii Minneapolisu.
15.Čili papričice
Odnedavno su u svim preporukama za zdravu prehranu i ljute papričice jer mogu pomoći u gubitku kilograma. U japanskoj studiji sudjelovalo je 13 žena koje su u doručku konzumirale čili paprike s omletom ili nekom drugom hranom i poslje toga su jele manje za ručak nego li je to bilo uobičajeno. Predpostvlja se da blagodat dolazi od tvari kapsaicin koji pomaže u smanjenju apetita.