Super MAMA

Đumbir ublažava migrenu i još mnogo toga

Đumbir koriste mnoge kuhinje i kulture kao začin koji daje jedinstven ukus i miris mnogim vrstama jela. Međutim đumbir posjeduje i ljekovita svojstva. Korišten je u azijskim jelima vijekovima a u Evropu i Sjevernu Ameriku je stigao tek u zadnjih nekoliko decenija. Đumbir je korijen kvrgavog oblika i svijetlosmeđe boje.

Koja su to ljekovita svojstva đumbira?

ovo je đumbirPa mnoge su koristi po zdravlje koje vam nudi đumbir. U njegovom sastavu se nalazi i žuti pigment tkz. kurkumin. Veći dio tog kurkumina ostaje u probavnom traktu i kako se pokazalo štiti od polipa a samim time i od raka debelog crijeva. Također je đumbir poznat i kao lijek protiv vrtoglavice, ako ga izmiksate i namažete na čelo, ublažiće vam migrenu. Đumbir djeluje dobro protiv viroza, gripa i olakšava simptome. Đumbir je dobar protiv žgaravice, menstrualni grčeva, zubobolje također smanjuje bol i upale.

Đumbir možete nasjecakti ili narendati i korisititi kao dodatak mnogim djelima. Možete ga grickati ili mješati narendanog s medom. Od njega možete i napraviti čaj.

Đumbir ima i sporedni efekata kao npr. toksičan je u ekstremno velikim dozama, zatim sprečava zgrušavanje krvi pa zato osobe koje imaju krvarenje trebaju ograničiti upotrebu, zatim kod nekih ljudi može izazvati i visoku temperaturu, zato bi se prije konzumacije bilo dobro konsultovati sa ljekarom.