Super MAMA

Djevojčica (10) umrla od gušenja, roditelji tvrde: Učestvovala je u TikTok izazovu

U izjavi je regulator rekao da je, iako se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, ipak bilo lako zaobići to pravilo

Italijanska regulatorna agencija za privatnost podataka naložila je jučer videoaplikaciji TikTok da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob ne može provjeriti nakon smrti 10-godišnje djevojčice koja je koristila kinesku aplikaciju.

U izjavi je regulator rekao da je, iako se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, ipak bilo lako zaobići to pravilo.

Kao rezultat toga, navodi se da TikTok mora blokirati neprovjerene korisničke račune najkasnije do 15. februara čekajući daljnje informacije.

Glasnogovornica TikToka u Italiji u odgovoru poslanom elektronskom poštom rekla je da su “privatnost i sigurnost apsolutni prioriteti za TikTok”, istaknuvši kako neprekidno rade na zaštiti svojih politika, procesa i tehnologija “kako bi zaštitili našu zajednicu i posebno mlađe korisnike”.

Djevojčica umrla od gušenja na Siciliji

U vlasništvu kineskog ByteDancea, TikToku brzo raste popularnost širom svijeta, posebno među tinejdžerima. Presuda je uslijedila nakon što je u Palermu na Siciliji djevojčica umrla od gušenja, u slučaju koji je šokirao Italiju, prenosi Index.

Njezini roditelji rekli su da je učestvovala u takozvanom izazovu gušenja na TikToku, stavljajući remen oko vrata i zadržavajući dah dok se snimala mobitelom.

“TikTok je bio njezin svijet. I YouTube. Tako je provodila vrijeme”, rekao je otac djevojčice Angelo Sicomero u subotnjim novinama Corriere della Sera.

Otvorena istraga 

Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubistvo i istražuju je li tko pozvao djevojčicu da sudjeluje u izazovu.

“Regulator je odlučio hitno intervenirati nakon strašnog slučaja 10-godišnje djevojčice iz Palerma”, priopćile su vlasti.

Rečeno je da je TikToku zabranjena “daljnja obrada korisničkih podataka za koje ne postoji apsolutna sigurnost u pogledu dobi i, prema tome, u skladu s odredbama vezanim za dob”.

Regulator: TikTok nije uspio zaštititi maloljetnike

Dužnosnik je rekao da to znači da korisnici neprovjerenih računa više neće moći prenositi videozapise niti komunicirati s drugim osobama na platformi.

Regulatorna agencija je rekla da je TikTok izazvao zabrinutost u prosincu zbog, kako je nazvao, niza kršenja, uključujući navode da firma nije uspjela zaštititi maloljetnike.

Dodala je da je vlastima u Irskoj rekla o svojoj odluci jer je TikTok najavio da će premjestiti svoje evropske operacije izvan Dublina.

Izvor:fokus.ba