Super MAMAUncategorized

Citrusno voće čuva od zime

Sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C

Tijekom zimskih dana možeš bezbrižno uživati u grejpu koji ima snažno antioksidativno djelovanje i idealna je namirnica za dijetu jer daje dulji osjećaj sitosti, a ako više voliš slatki okus posegni zamandarinom koja štiti od prehlada i viroza i čuva sluznice od virusa i bakterija

Održavanje zdravog i snažnog imunološkog sustava esencijalno je tijekom cijele godine, no posebice je važno tijekom jeseni i zime. Stoga treba na vrijeme osigurati strategiju imuno – podrške koja u svojem žarištu ima jačanje imunološkog sustava prije nego podlegnemo napadu.

Najbolji način za održavanje dobre funkcije imunološkog sustava je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.

Da su citrusi zdravi poznato je od davnina. Blagotvorno djelovanje ovog voća vezalo se, s pravom, uz činjenicu da je bogato vitaminom C. Ipak, ostale komponente sadržane u citrusima (folna kiselina, pektin, kalij, brojne aktivne fitokemikalije) itekako doprinose povoljnom utjecaju na zdravlje.

Priroda nam je mudro ‘zapakirala’ potrebne količine vitamina C i drugih korisnih tvari u zimske namirnice poput naranči, limuna, mandarina i grejpa, koje zajednički nazivamo citrusno voće ili agrumi i zato ga treba učestalo konzumirati u razdoblju prehlade i gripe.

Limun i limeta

Limun i limetapopularni su pratioci raznih jela i napitaka, a za njima najčešće posežemo u zimskim mjesecima. Limun se nerijetko servira uz topao čaj i med te predstavlja originalno prirodno pakiranje vitamina C.

Znanstvenici ga zovu Citrus limon, a odlikuje se ovalnim oblikom i žutom bojom kore. Unutrašnjost limuna podijeljena je na kriške pa prosječan limun sadrži osam do deset kriški.

Energetska vrijednost 100g limuna iznosi 26 kcal. Sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C, no treba ga popiti svježe iscijeđenog jer na zraku brzo oksidira. Plod sadrži 30% soka u kojem ima 6-8 % limunske kiseline i vitamina C (50-80 mg/100g). Uz vitamin C, limun sadrži skromne količine vitamina B6, kalija i folata.

Uz impresivan sadržaj fitokemikalija, limun je odličan izvor vitamina C – jednog od najvažnijihantioksidansa u prirodi. Vitamin C je jedan od osnovnih antioksidansa porijeklom iz hrane i osnovni tjelesni antioksidans topljiv u vodi. Ovaj vitamin putuje tijelom i neutralizira slobodne radikale. Ujedno potiče stvaranje žuči, pomaže u obrani od virusa i detoksikaciji organizma te pospješuje apsorpciju željeza iz biljnih izvora.