Zdravlje

ZDRAVO I KORISNO: Ovo su namirnice koje mogu da spriječe rak dojke !!

Ono o čemu se prethodnih decenija govorilo, dobilo je i svoju naučnu potvrdu – ishrana zaista utiče na šanse za dobijanje raka.

Naučnici su proučavali veze između hrane i pojave kancera i zaključili da određena hrana smanjuje mogućnost za dobijanje jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice.

Evo koje su to namirnice koje bi trebalo da uvrstimo na naš svakodnevni meni da bismo smanjili šanse od dobijanja raka.

Tamnozeleno lisnato povrće

Studije su pokazala da lutein i zelaksantin koji se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću kao što je spanać i kelj može da samanji rizik od dobijanja raka dojke.

Pasulj i mahunarke

„Nurses Health Study“ pokazala je da unos sočiva i leblebija smanjuje mogućnost za dobijanje raka. Pasulj i mahunarke su odličan izvor biljnih proteina u ishrani, koji su posebno značajni ako unosite manje ili planirate da smanjite unos mesa. Pasulj i mahunarke takođe obezbeđuju i važne nutritijente kao što su kalcijum, gvožđe i vitamin B.

Paradajz

Paradajz je odličan izbor u borbi protiv raka dojki, prvenstveno zato što sadrži veoma visok nivo antioksidanata. Stručnjak za rak dojke Tara Vajard objašnjava da konzumiranje povrća kao što je paradajz smanjuje šanse za dobijanje raka zahvaljujući likopenu koji sadrži u velikim količinama. Takođe, velike količine likopena sadrži i lubenica.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je najbolji izbor za kuvanje, kao i za salate. Ovo ulje bogato je antioksidantima i fitonutritijentima. Studija sprovedena na Univerzitetu Navara u Pamploni, a u kojoj su učestvovale žene koje su na mediteranskom režimu ishrane, pokazala je da su žene koje su dodale maslinovo ulje uz obrok imale za 62 odsto manje šanse da obole od raka dojke u narednih pet godina u odnosu na žene koje nisu dodavale maslinovo ulje ishrani.

Seme lana
Još jedan moćan borac protiv rajka dojke je laneno seme, a razlog je lignan koje ovo semenje sadrži. Jedna studija iz 2009. godine pokazala je da žene koje unose više lignana kroz ishranu imaju manje šanse da obole od raka dojke.