Super MAMAUncategorized

Šta učiniti kad se desi krvarenje iz nosa kod vašeg djeteta?

Najbitnije je ne paničiti. Tako najviše možete da pomognete svom mališanu.

Najčešći uzroci krvarenja iz nosa su uzrokovani su kopanje nosa prstićem, suh i pretopao zrak u prostoru u kojemu dijete boravi (topli ljetni dani, klimatizirani prostori), mehaničke ozljede (strano tijelo u nosu, povrede), infekcije gornjih dišnih puteva, bakterijske infekcije te problemi sa zgrušavanjem krvi i manjkom vitamina K. Čak i jače puhanje nosa može dovesti do blagog krvarenja.

Najvažnije je umiriti dijete koje najčešće u ovoj situaciji plače jer je uplašeno i vjerovatno ga boli. Zato ga posjednite pored umivaonika i snažno otvorite slavinu, tako da voda neprestano ispire krv. Ne dozvolite mu da je guta, jer to može izazvati osjećaj mučnine.

Ako je dijete mlađeg uzrasta ne stavljajte ga na leđa, već ga obavezno uspravite ili posjedite da sjedi. Kod većeg djeteta nagnite glavu prema naprijed i recite mu neka diše kroz usta.

Blago pritisnite mekani dio koji se nalazi neposredno ispod korijena
nosa svojim palcem i kažiprstom. Ne pritiskati nosnice. Tačno mjesto
pritiska je pri korijenu nosa, prijelazni dio prema hrskavici između
tvrdog i mekog dijela nosa.

Postupak ponavljajte 5-10 minuta i krvarenje bi trebalo prestati.

Ne dopustite mu da ispuhuje ili dira nosić najmanje sat vremena, mada će mu zgrušana krv vjerojatno smetati.

Ako je krvarenje jače, na korijen nosa možete staviti i hladan oblog ili komadiće leda u vrećici.

Vrlo je važna prevencija u ovoj situaciji. Sami možete pomoći i u prevenciji – vlažite djetetu nosnicu fiziološkom otopinom u spreju, vlažite zrak u prostoru u kojem dijete boravi.

Bitno je redovno održavati higijenu nosa koja podrazumjeva održavanje nosa prohodnim uz pomoć redovitog vlaženja sluznice nosa fiziološkom otopinom. Fiziološka otopina se može koristiti za sve dobne skupine počev od dojenčadi, male djece do odraslih osoba.

 Fiziološka otopina je sastavni dio Nisita spreja uz natrijev hidrogen karbonat i pomaže održavanju higijene nosa i čišćenju nosa od stranih čestica, a ujedno i obnavljanju sluznice.

Preporuka je upotreba Nisita spreja 2-3 puta dnevno da bi se očuvalo zdravlje sluznice a ujedno i funkcija koju nos ima.Uz pomoć Nisita spreja lako se očisti sluznica od nečistoća, a i od sekreta koji može biti virusni ili bakterijski, kao i od krvarenja koje je češće kod djece, a ujedno se sluznica i ovlaži.