Ovo su zlatna pravila odgoja djece

Svi želimo biti najbolji roditelji na svijetu. Svaki čovjek je individualan i svako dijete je svojstveno samo sebi, pa su samim tim i odnosi među roditeljima i djecom specifični i različiti, međutim postoje određena “pravila” odgoja djeteta kojih bi se svaki roditelj koji želi dobro svome djetetu trebao pridržavati…

Prvo: Nikada nemojte udariti svoje dijete

Svakog od nas dijete dovede do ludila, do stanja u kojem situacija izmiče kontroli i roditelj poželi da udari dijete, međutim taj luksuz nemojte sebi priuštiti. Reagujte trezveno, hladne glave i pokušajte da nakupljenu negativnu energiju ne ispoljite na taj način da udarite dijete. Zašto ovako reagovati? Odgovor je vrlo jednostavan. Na ovaj način djetetu šaljemo poruke koje nikako ne bismo željeli da dijete na taj način shvati, a shvatiće sljedeće: da je sasvim uredu udariti slabijeg od sebe; onoga koga voliš; i da želiš da te neko sluša zbog straha od tebe. Autoritet roditelja mora se zasnivati na uzajamnom poštovanju i ljubavi. To je najprihvatljivije djetetovom razumijevanju svijeta u kojem živi.

Drugo: Poštujte svoje dijete

Svako živo biće voli poštovanje i uživa u tome. Prema tome, smatrajte svoje dijete kao živo biće kojem je to ne želja nego potreba. Na taj način vašem djetetu u njegovu ličnost ugrađujete poštovanje kao trajnu karakternu osobinu, da poštuje i bude poštovano

Treće: Nezaobilazno je – igrajte se sa svojim djetetom

Koliko vam god izgledala glupavo i mangupski igra koju vaše dijete započne, ne sputavajte njegovu kreativnost i pustite ga da vas vodi kroz igru. Bitnije je nešto što dijete smisli, nego bilo koja igra koja se vama dopada.

Četvrto: Komunicirajte sa djetetom

Ovo je nešto što svako dijete želi, nešto što će ispričati svojim drugarima u vrtiću, prijateljima, rođacima. Ovo je nešto što ispunjava svako dijete, pažnja koju mu pružite. Vječno će pamtiti dugotrajne razgovore sa vama, pa mu nemojte to uskratiti.

Peto: Uvijek budite iskreni

Nikada nemojte djecu “muljati”. Ispunite obećanja koja im date i nipošto ih ne varajte, jer ma koliko bili mali, zapamtite da nisu glupi i da neće shvatiti da ste neiskreni. Na ovaj način gradi se karakterna osobina ličnosti – POVJERENJE.

Šesto: Pohvalite dijete

Pohvaliti dijete daleko je učinkovitije od kazne. Za ono što je dobro ako slijedi nagrada, djeca će taj postupak ponavljati zbog nagrade, zbog pohvale i slično.

Sedmo: Dosljednost

Ako ste nešto rekli da ćete uraditi, nemojte propustiti da to uradite. Nije jednostavno, ali je dugoročno isplativo i korisno. Ako djetetu kažete da mu ovaj put nećete kupiti igračku, budite dosljedni, nemoj te je kupiti, ma koliko vam bilo teško vidjeti njegovo nezadovoljstvo. Ako planirate popustiti pritisku, nemojte ni dozvoliti da kažete jedno a uradite drugo. Dakle, ili popustite odmah ili nemojte da nakon dugotrajnog uvjeravanja dijete pobijedi, tako će znati da ubuduće uz malo truda i uvjeravanja može doći do onoga što želi iako to prema vašim procjenama nije u redu.