Zdravlje

Knedla u grlu nije naivna stvar: Šta izaziva ovaj osjećaj i kako da ga se riješimo

Knedla u grlu se mnogo češće javlja kod žena, ali ni muškarci nisu imuni na nju. Mnogi su bar jednom u životu iskusili neprijatno osejćanje kao da im se u grlu nešto zaglavilo, što onemogućava prolazak pljuvačke i vazduha. Često se javlja i kašljucanje, treptanje, nervoza i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska, steže u grlu, ne da nam da dišemo i da gutamo.

Zašto se javlja knedla u grlu

Najčešće je knedla u grlu posljedica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se “na nervnoj bazi” kod osoba koje su napete i pod stresom. Znak je anksioznosti, uznemirenosti i tjeskobe koja traje dugo i iscrpljuje i psihu i tijelo. Još uvijek nije utvrđen tačan mehanizam njenog nastanka.

Pretpostavlja se da se mišići guše stežu pod komandom vegetativnog nervnog sistema uslijed nervoze.

Dodatni strahovi

Knedla u grlu je samo tjelesna manfestacija osjetljivog psihološkog stanja ličnosti: nemoći, zbunjenosti, zabrinutosti, previranja emocija uslijed stresa. Neki stručnjaci tumače ovu pojavu kao da osjećaj prosto dolazi „iz mozga“, a da se zapravo i ne manifestuje na grlu. Zato se i kaže da se javlja „na nervnoj bazi“.

Ovaj osjećaj prepreke u grlu stvara strah od nekog organskog oboljenja, jer odmah se javlja i sumnja na nepravilan rad štitne žlijezde, rak grla, ili na artrozu pršljenova u vratnom delu kičme. A zapravo je u pitanju preopterećena psiha.

Evo kako da se rjiešite knedle u grlu

  • Osjećaj knedle u grlu se javlja samo ,,na suho”, kada osoba guta pljuvačku, a nestaje prilikom jela i pijenja. Prije nego što počnete da paničite isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.
  • Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi.
  • Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.
  • Smanjite stres i nervozu koliko je to moguće i pokušajte tehnikama meditacije da smanjite napetost.
  • Dišite na usta a izdišite na nos, kako biste smanjili mogućnost nastajanja panike.
  • Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta ,,knedla” ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osjećaj. Budite svjesni da je to samo „na nervnoj bazi“.
  • Ako i pored svega ovoga, taj osjećaj traje duže vrijeme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa, kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.
  • Liječite anksioznost ili depresiju psihoterapijom, prenosi “Novosti“.