Super MAMA

Crni Kim ( ćurekot ), porijeklo historija i ljekovita svojstva

Postoji biljka koja moze da se priblizi pravu nosenja pridjeva cudotvorna. Biljka koja se pominje i u Bibliji. I sam Poslanik Muhamed je rekao da je to lijek za svaku bolest osim smrti. Radi se o crnom kimu/curekotu. Latisnko ime,  Kako biste reagovali kada bi vam neko rekao da postoji cudesno sjeme, puno ljekovitih jedinjenja cijoj snazi ne mogu odoljeti ni bakterije, ni virusi, a neotporni su i cirevi, dijabetes, hronicna upala i mnoga druga oboljenja, a kazu i rak. Oni koji prate nase priloge na Prirodnoj Medicini mogu vidjeti da smo kad se radi o lijekovima i prirodnim preparatima porilicno protiv upotrebe sinonima kao sto su: carobno, magicno, cudesno, svemocno, i sl.

Ne samo da smo protiv, vec smo i javno kritikovali i sarkasticno pisali o nekim proizvodima kojima su se davali ovakvi pridjevi. Postoje lijekovi i prirodni preparati koji su izvanredni za neke bolesti, ili bolji od nekih drugih medikamenata. Medjutim ni jedan preparat, prirodni ili sinteticki, ne pomaze kod citave serije razlicitih tegoba da im se moze pripisati magicno ili cudotvorno dejstvo.

Crni Kim

Crni kim cvijet. Cvijet crnog kima moze biti plave ili bijele boje.

Radi se o biljki koja nosi latinsko ima Nigella sativa. Vjerovatno poznatija pod popularnim narodnim imenima kao sto su crno sjeme, crni kim, crni kumin, curakot,  curekot ili engleski ‘black cumin seed’. Porjeklom iz jugoistocne Azije ali u upotrebi skoro u cijelom svijetu. Zitelji Sarajeva znaju da nema dobrog somuna bez sjemena curekota posutog prije pecenja po vrhu.

Cak i moderna nauka koja se zbog pritiska farmaceutskih kompanija sve vise ogradjuje od bilo cega prirodnog, potvrdjuje da crni kim pomaze kod sirokog spektra tegoba.

Ako sami ne znate mnogo o curekotu, to je vjerovatno zato sto se rijetko spominje na Zapadu. I pored opisa ‘ljekovit’ crni kim u Bibliji, i unatoc visestoljetne upotrebe kao narodnog lijeka i njegove dokazane efikasnosti, crni kim je (slucajno ili namjerno?) gurnuto dublje na police u korist farmaceutskih preparata koji su manje djelotvorni i uglavnom imaju stetna sporedna dejstva.

Ako pokusavate da se rijesite neke bolesti, a zelite da izbjegnete sinteticke lijekove, mozda cete se odluciti da “crni kim”  obogati vasu ishranu kada saznate malo vise.